Hoe kan ik mijn cholesterol verlagen?

jan 6, 2015

0
Hoe kan ik mijn cholesterol verlagen?

Hoe kan ik mijn cholesterol verlagen?

Posted in : blog on by : admin

Het is algemeen bekend dat een te hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het is dan ook raadzaam om eens in de zoveel tijd je cholesterolgehalte te laten meten. In dit artikel wordt uitgelegd wat cholesterol precies is en op welke manieren je ervoor kunt zorgen dat je jouw cholesterolgehalte op een gezond niveau houdt.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof welke essentieel is voor het lichaam om o.a. gal en celwanden aan te maken. Ook fungeert het als bouwstof voor de aanmaak van hormonen. We kunnen dus niet zonder. Cholesterol wordt aangemaakt in de lever en wordt opgenomen uit de voeding.

Binnen het cholesterol onderscheiden we het ‘goede cholesterol’ en het ‘slechte cholesterol’. Het goede cholesterol wordt ook wel HDL cholesterol genoemd, het slechte cholesterol heet LDL cholesterol. Zoals de aanduiding ‘goed’ en ‘slecht’ al aangeeft, heeft een hoog HDL cholesterol gezondheidsvoordelen in tegenstelling tot HDL. Kortweg zorgt het HDL cholesterol ervoor dat het slechte LDL cholesterol uit de bloedbaan wordt opgeruimd.

Oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte

Een belangrijke veroorzaker van een te hoog cholesterolgehalte is het eten van veel verzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het slechte LDL cholesterol. Producten met veel verzadigde vetten zijn onder andere volvette kaas, snacks, vet vlees, gebak e.d.

Naast een ongezond voedingspatroon kan een te hoog cholesterol ook een kwestie zijn van erfelijke aanleg. Deze mensen kunnen een heel gezond voedingspatroon nastreven, en toch kampen met een ongezond hoge LDL-waarde. Deze vorm van een te hoog cholesterol wordt familiaire hypercholesterolomie genoemd.

Wat zijn de verschijnselen van een te hoog cholesterol?

Wanneer je een te hoog cholesterol hebt, zul je daar lange tijd niet veel van merken. Echter, het probleem schuilt in een langdurig verhoogd cholesterolniveau, hetgeen schadelijk voor onze aderen is. De vetachtige stof zal zich gedurende een langere periode vastkleven aan de binnenwand van de aderen, waardoor er uiteindelijk een vernauwde doorgang ontstaat. Als gevolg hiervan kunnen al op middelbare leeftijd hart- en vaatziekten of een beroerte ontstaan.

Hierbij dient gezegd dat de risico’s op hart- en vaatziekten extra worden vergroot wanneer u naast een te hoog cholesterol rookt, bovenmatig alcohol drinkt of kampt met diabetes mellitus.

Wat kan ik doen om mijn cholesterol te verlagen?

Wanneer uw leef- en eetpatroon de veroorzaker is van een te hoog cholesterol, is het raadzaam om deze te veranderen. Belangrijk is om minder verzadigde vetten te consumeren, meer te bewegen en matig te zijn met alcohol. Let wel, enkel een matig verhoogd cholesterolniveau kan hiermee worden bestreden.

Wanneer u een sterk verhoogd cholesterol heeft, zal de dokter meestal doen besluiten om cholesterolverlagers voor te schrijven. Veelal betreft het hier de zogenaamde ‘statines’. Dit geldt ook voor mensen met een erfelijke aanleg voor een verhoogde cholesterolwaarde. Desalniettemin is het ook hier van groot belang om naast de cholesterolverlagende medicijnen eventueel te stoppen met roken, vet eten en overmatig alcohol drinken.

Bijwerkingen statines

Hoewel cholesterolverlagende medicatie als statines belangrijk werk doen door het slechte cholesterol te verlagen, geeft de medicatie helaas behoorlijk wat bijwerkingen. Het is dus raadzaam om in eerste instantie op de natuurlijke manier te proberen het cholesterolniveau te verlagen. Bekende bijwerkingen van deze medicatie zijn onder andere gewichtstoename, problemen met de spijsvertering, verzwakt immuunsysteem, impotentie, huiduitslag e.d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *